15 % meer studenten verpleegkunde

Vorig jaar schreven zich meer dan 3.000 eerstejaarsstudenten in voor de A1-verpleegkunde en meer dan 2.000 eerstejaars in de A2. Dat betekent 16,5 procent meer inschrijvingen op A1-niveau, en 13,9 procent meer op A2-niveau. Het is al van in de vroege jaren 80 geleden dat er nog zoveel kandidaat-verpleegkundigen waren.
De cijfers komen van de socioloog Jan Hertogen. 'Voor de A1 zijn de cijfers een absoluut record', zegt Hertogen. 'Ook voor de A2 ligt het aantal op het hoge niveau van 22 jaar geleden.' Het totaal aantal afgestudeerden steeg vorig jaar met 11 procent.

Dat het beroep van verpleegkundige serieus aan populariteit heeft gewonnen, is ook Heidi Vanheusden niet ontgaan. Zij is coördinatrice van de koepel 'Vlaamse Verpleegkunde'.

'Het beroep van verpleegkundige krijgt inderdaad een beter imago', zegt ze. 'Maar tegenover de grotere instroom in het eerste jaar van de opleiding staat de snelle uitstroom na enkele jaren. Veel gediplomeerde verplegers keren de zorgsector snel de rug toe. We blijven in de zorg daardoor kampen met enorme tekorten. Het blijft een zwaar beroep. En we mogen niet toegeven aan de drang om A2'ers te bannen en alleen nog maar te kiezen voor A1'ers. In een goed uitgebalanceerde zorg hebben we nood aan beiden.'
19 mei 2009 09u52
zie ook rubriek